Revolusi BERUK Masa Depan!

Tuesday, August 28, 2012
Beruk-beruk kini semakin maju setanding dengan arus teknologi masa kini, berikut adalah beruk-beruk yang telah melalui beberapa pahit getir untuk mencapai tahapnya sekarang,

1.Beruk Of PUNK, Sekumpulan beruk yang sangat buruk perangai tabiatnya sama macam diri mereka yang sangat busuk lagi teruk. Beruk-beruk spesis ini kini dilaporkan semakin maju, bukan macam beruk-beruk dihutan, mereka sentiasa melepak dibandar-bandar iaitu ditempat-tempat sampah dengan perangai yang sangat buruk macam beruk serta rupa yang semakin teruk.

2.Skin BERUK Head, spesis ni agak berbeza dengan beruk-beruk yang lain kerana mereka gemar membotakkan kepala mereka, mungkin sebab banyak sangat kutu-kutu yang merayap dikepala. Beruk spesis ni dikatakan menjadi musuh kepada BERUK of PUNK, dan kerap bergaduh sesama sendiri, asal jumpa je gaduh, asal jumpa je gaduh, memang dah macam beruk sebab mereka memang teruk.

3.The RAPdog of BERUK Hot Hit, Oh,mungkin ada kesilapan disini kerana beruk ini adalah spesis KING KONG atau GORILLA yang mempunyai bilangan yang amat besar di serata dunia ! Ya, beruk-beruk ini telah melalui revolusi yang sangat luar biasa kerana mampu menyampaikan mesej-mesej dan kutuk-mengutuk mereka melalui muzik berbentuk RAP yang kini semakin popular. Dengan pelbagai aksesori sana sini, gaya yang pelik, percakapan dan tarian beruk mereka mampu mengatasi beruk-beruk antarabangsa. Sungguh menakjubkan...

4.Che BERUK Marijuana Ganja, Spesis ini satu-satunya beruk yang mempunyai cita-cita kerana daya imaginasi mereka yang sangat tinggi iaitu dengan melalokkan diri dan men-stimkan minda mereka dengan pebagai jenis mak nenek dadah dan ganja. Mereka jugalah dalang iaitu pembekal dan pengedar kepada spesis-spesis beruk yang lain.

5.EMOnasional Of BERUK Dalam banyak-banyak beruk, beruk ini dikatakan mempunyai perasaan yang sangat mendalam, dengan imej yang tersendiri yang sangat pelik dan teruk lagi buruk serupa macam beruk tetapi mereka tetap merasakan diri mereka cool dan bergaya macam shetan...


6.BERUKBand, Identiti spesis ini terpaksa dirahsiakan kerana terdapat bermacam-macam jenis spesis serta mengandungi pelbagai unsur termasuklah 18SG dan 18SX, tapi spesis ni kadang-kadang je hebat dan selalunya sangat hampeh, kerana gerak gerinya yang terlalu lemau dan lembab macam siput gajah... Budaya beruk-beruk BARAT kini semakin berleluasa dan mendapat sambutan diseluruh dunia, tak terkecuali juga negara MALAYSIA, sebagai Rakyat Malaysia, janganlah kita lupa BUDAYA dan ADAT . 

Tak perlu nak ikut dan puja budaya-budaya luar yang dah terang-terang sangat hampeh dan buruk macam beruk-beruk diatas kecuali yang no6.

hahah!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Ketahui 9 Keturunan Setan 


Setan Zalitun bertugas menggoda penghuni pasar dalam transaksi jual-beli dengan menyuruh untuk melakukan kedustaan, penipuan, memuji-muji barang dagangan, mencurangi timbangan/takaran, dan bersumpah palsu. 
 
Setan Watsin bertugas menggoda manusia yang tertimpa musibah agar tidak bersabar sehingga yang bersangkutan berteriak histeris, menampar-nampar pipi, dan sebagainya. 
 
Setan A’wan bertugas menggoda para penguasa untuk bertindak zhalim. 
 
Setan Haffaf bertugas membujuk dan menggoda orang untuk meneguk minuman keras. 
 
Setan Murrah bertugas menggoda orang agar asyik bermain seruling atau alat musik berikut nyanyiannya. 
 
Setan Laqus bertugas menggoda orang untuk menyembah api. 
 
Setan Masuth bertugas menyebarkan berita-berita dusta lewat lisan manusia sehingga tidak bisa diketemukan berita yang sebenarnya. 
 
Setan Dassim berada di dalam rumah. Jika seseorang tidak mengucapkan salam sewaktu memasuki rumahnya dan tidak pernah menyebut nama Allah di dalamnya, maka setan tersebut akan menimbulkan perselisihan sehingga akan terjadi thalaq, khulu’, dan pemukulan. Singkatnya, setan ini selalu ingin menciptakan ketidakharmonisan dalam rumah tangga. 
 
Setan Walhan bertugas menggoda dan mengacaukan manusia dalam berwudhu’, solat, dan dalam ibadah-ibadah yang lain.
 
Creadit to :  dayak
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

" Misteri Masjid Di Atas Gunung "

.Khezr Mosque at Khezr Mountain, Iran
 

lagi sumber rujukan bergambar :
 
 
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Cerita Petua Nabi Muhammad SAW

Petua Kesihatan

Seorang tabib dihantar oleh Penguasa Mesir ke Madinah sebagai menunjukkan tanda persahabatan. Sepanjang dua tahun tabib itu berada di sana, tidak ada seorang pun yang datang untuk mendapatkan rawatan perubatan. Tabib menjadi hairan dan bosan kerana tidak dapat memberikan sebarang perkhidmatan dan pertolongan kepada penduduk Madinah seperti yang di arahkan oleh Tuannya.

Dengan keraguan yang menyelimuti hati dan fikirannya, Tabib itu pergi berjumpa Nabi Muhammad SAW untuk mendapatkan kepastian yang jelas.

Dia bertanya Nabi Muhammad SAW, “Adakah penduduk sini takut untuk berjumpa tabib?”

“Tidak! Dengan musuh mereka tidak takut, apatah lagi dengan tabib.” Jawab Nabi Muhammad SAW dengan tegas.

Tabib bertanya lagi, “Tapi mengapa sepanjang 2 tahun saya di sini, seorang pun tidak berubat dengan saya?”

Nabi menjelaskan “Sebab penduduk Madinah tidak ada seorang pun yang sakit.”

Tabib itu kurang mempercayai Nabi dan berkata, “Masakan tidak ada satu orang pun yang sakit.”

Melihat keraguan tabib itu, Nabi mempersilakan tabib itu menjelajah ke merata pelusuk Medinah untuk membuktikan kebenaran kata-katanya.

Tabib itu beredar dan menjelajah ke pelusuk Madinah. Puas dia mencari pesakit tetapi tidak menjumpai walau seorang pun daripada yang bayi sehinggalag orang tua. Terbuktilah kepadanya kebenaran kata-kata Nabi itu.

Didorong oleh perasaan ingin tahu dan kekagumannya, tabib itu sekali lagi berjumpa Nabi saw. lalu berkata, “Benar seperti kata-kata baginda. Apakah petua sehingga semua penduduk Madinah sihat-sihat belaka?”

Nabi menerangkan, “Kami adalah satu kaum yang tidak akan makan jika tidak lapar. Dan jika kami makan, kami tidak makan sehingga terlalu kenyang.Itulah petua untuk kesihatan. Yakinilah makanan yang halal dan baik.Makanlah untuk terus hidup kerana ingin bertaqwa kepada Allah bukan sekadar memuaskan hawa nafsu.” 

Creadit To : Ace
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

9 Soalan telah di Jawab Dengan 9 Jawapan Dalam Al-AlQuran

 


Soalan 1: Kenapa Aku Diuji?
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan , kami telah beriman, sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka , maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar , dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang berdusta." 
(Surah al-Ankabut ayat 2-3).

Soalan 2 : Kenapa Aku Tidak Dapat Apa Yang Aku Idam-Idamkan?
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu , padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"
(Surah al-Baqarah ayat 216)

Soalan 3: Kenapa Ujian Seberat Ini?
"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya"
(Surah al-Baqarah ayat 286)

Soalan 4: Kenapa Kita Rasa Kecewa?
"Janganlah kamu bersikap lemah , dan janganlah pula kamu bersedih hati , padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya , jika kamu orang-orang yang beriman"
(Surah Ali Imran ayat 139)

Soalan 5: Bagaimana Harus Aku Hadapi Kesusahan Ini?
"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan solat , dan sesungguhnya solat itu amat berat kecuali bagi orang-orang yang khusyuk"
(Surah al-Baqarah ayat 45)

Soalan 6: Kepada Siapa Aku Berharap?
"Cukuplah Allah bagiku , tidak ada Tuhan selain daripada-Nya. Hanya kepada-Nya aku bertawakal"
(Surah at-Taubah ayat 129)

Soalan 7: Apa Yang Aku Dapat Daripada Semua Ujian Ini?
"Sesungguhnya Allah telah membeli daripada orang-orang mukmin , diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka"
(Surah at-Taubah ayat 111)

Soalan 8: Aku Tidak tahan dengan ujian ini!
"...dan janganlah kamu ber putus asa daripada rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa daripada rahmat Allah melainkan kaum yang kafir"
(Surah Yusuf ayat 12)

Soalan 9: Sampai bila aku Akan Merana?
"Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan"
(Surah al-Insyirah ayat 5-6)

Akhir kata
"Tiada suatu bencana pun yang menimpa di bumi dan (tidak pula) pada dirimu sendiri melainkan telah tertulis dalam kitab (loh mahfuz) sebelum Kami menciptakannya. Sesungguhnya yang demikian itu adalah mudah bagi Allah "
(Surah Al-Hadid ayat 22) 
"Tidak luput daripada pengetahuan Tuhanmu biarpun sebesar zarah di bumi atau pun di langit. Tidak ada yang lebih kecil dan tidak (pula) yang lebih besar daripada itu melainkan (semuanya tercatat) dalam kitab yang nyata (loh mahfuz)" 
(Surah Yunus ayat 61)
 
 
Creadit To : as_beb
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

CARA2 melupakan kesalahan orang yang menyakitkan hati kita


Memberi maaf memang mudah tapi nak melupakan habis apa yang orang dah buat pada kita seolah-olah tiada apa-apa, itu agak mencabar.
Saya tak suka kata susah, saya memilih untuk kata ‘mencabar‘ sebab perkatan tu lebih positif. Menyebut perkataan ‘susah‘ membuat kita terdorong untuk berfikiran negatif kerana bunyi perkataan tu agak negatif.
Dah jadi lumrah agak mencabar melupakan perangai orang yang menyakitkan hati kita. Tapi, jika Anda nak berjaya, nak menjadi orang hebat dalam bidang Anda sekarang ni dan Anda betul-betul nak berubah, Anda kena melatih diri untuk melupakan kesalahan orang.
Cemana nak melupakan?
Ikuti 3 langkah di bawah:

Langkah 1: Tutup cerita lama, buka cerita baru.
Yang dulu tu, dululah. Lupakan. Yang sekarang, sekarang.
Anggap perangai orang yang menyakitkan hati kita tu sebagai ‘cerita lama’ kerana ia berlaku di masa lepas (masa yang lama) dan sudah pun berlaku. Tak menyumbang pada kemajuan diri kalo diingat selalu.
Kita kena bukak cerita baru di masa kini (masa yang baru) dan elak untuk cakap balik cerita-cerita lama. Jadikannya sejarah hidup sahaja.

Langkah 2: Anggap setiap hari adalah hari yang baru dan tiada kaitan langsung dengan hari-hari buruk yang dah berlalu.
Jangan tarik balik keburukan lalu ke masa kini kerana ia akan mencemarkan kebahagiaan yang kita nak rasai pada hari ini, pada masa kini. Nak berjaya, kita perlu sentiasa bersemangat. Nak sentiasa bersemangat, kita perlu sentiasa gembira.
Kita akan jadi tidak gembira apabila kita selalu ungkit balik cerita-cerita di masa lepas, iaitu cerita lama kita. Maknanya, masa depan kita pun tak ada guna kalo macam tu sebab kita selalu ungkit balik cerita yang dah lama. Kesannya, tak majulah kita.
Jangan pandang belakang (ingat balik masa lalu) walau seburuk manapun situasi yang berlaku di masa lalu. Masa lalu biarlah kita tinggalkan supaya kita dapat membentuk masa depan yang lebih gemilang buat diri kita.
tiap kali ingatan kita terputar balik ke masa lalu, sebenarnya minda kita sedang memerangkap kita. Kita kena menguasai minda, bukan kita yang dikuasai minda melalui mainan emosi kita sendiri.

Langkah 3: Pendirian mesti mau kuat, fikiran kena matang.
Fikiran yang matang adalah fikiran yang dikuasai oleh rasional, bukan dikuasai oleh emosi. Fikiran kita ni bila dikuasai oleh emosi dan kita pun bercakap jadi agak beremosi, kesannya kita rasa sukar untuk melupakan kesalahan orang yang menyakitkan hati kita, walaupun cuma kesalahan kecil. Untuk mematangkan fikiran, Anda kena kawal emosi.
Setiap hari, latih diri untuk mengawal emosi dan elak untuk berkata dengan penuh emosi. Kawal rasa nak marah, kawal rasa geram, sakit hati serta perasaan-perasaan lain yang serupa dengannya kerana dengan mengawal semua emosi tu, kita sudah melatih diri untuk sentiasa berfikiran rasional, bukan befikiran emosional.

selamat mencuba :-)

creadit to : as_beb
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed