Tentang SayaSabda Nabi SAW
"Akan datang Panji-panji Hitam dari Timur,
seolah-olah
hati mereka adalah kepingan-kepingan besi.
Sesiapa mendengar tentang
mereka,
hendaklah datang kepada mereka
dan berbaiatlah kepada mereka,

sekalipun merangkak di atas salji."
Hadis Riwayat Al-Hafiz Abu Naim

Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: "Siapa menghulurkan kepadamu suatu kebaktian maka balaslah dia, jika kamu tiada apa-apa balasan, maka hendaklah kamu doakan kepadanya" (Riwayat Al-Tabrani).

Orang yang banyak ketawa itu kurang wibawanya. Orang yang suka menghina orang lain, dia juga akan dihina. Orang yang mencintai akhirat, dunia pasti menyertainya. Barangsiapa menjaga kehormatan orang lain, pasti kehormatan dirinya akan terjaga.

Dosa kecil ini mampu berganda apabila ada individu lain membacanya, berkongsi minat mengenainya, malah dengan memberi komen negatif mengenai sesuatu perkara yang jelas seperti menghina orang lain.

Ya Allah, kami memohon perlindungan dengan Allah daripada ilmu yang tidak berguna, daripada hati yang tidak pernah khusyuk, daripada mata yang tidak pernah mengalirkan air mata keinsafan, daripada hati yang tidak pernah kenyang dan puas menuntut tuntutan hawa nafsu dan syaitan, serta daripada doa yang tidak pernah diperkenankan Allah.

Berikanlah kepada kami kebolehan untuk memahami rahsia sesuatu, sebagaimana yang telah Allah berikan kepada orang-orang yang mancapai martabat Arifin, anugerahkan pada kami kefahaman Ambia serta berkat kemuliaan Khatamul Al-Mursalin.

Terima Kasih Sudi Bersahabat Dengan Saya

Image by FlamingText.com
 

Andai hidup punca perpisahan
biarlah mati menyambungnya semula 
namun seandainya mati punca perpisahan
biarlah hidup membawa
erti yang nyata

Image by FlamingText.com


Imam Malik R.A meriwayatkan bahawa:
"ilmu yang sebenar adalah bukan dengan mengetahui banyaknya hadis, mengetahui semua Quran dan sebagainya. Ilmu sebenarnya adalah "NUR" (cahaya) yang Allah letakkan didalam hati para mukmin dan inilah perbezaannya dengan MUNAFIK."
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Post a Comment

Jihad Al-Quran

0 comments: