Peristiwa Luar Biasa Kelahiran Nabi Muhammad S.A.W

Wednesday, February 16, 2011
Ain
Posted by Ain on February 15, 2011 at 9:44am
Nabi Muhammad dilahirkan pada 12 Rabiulawal Tahun Gajah (20 April 571M), bersamaan Hari Isnin.

Kenapa tahun kelahiran baginda dipanggil Tahun gajah? Sebenarnya ada peristiwa aneh yang telah berlaku pada tahun itu. Peristiwa di mana Raja Abrahah membawa tentera bergajahnya untuk menyerang dan memusnahkan Kota Mekah dan Kaabah. Ketua tentera bergajah menunggang seekor gajah yang besar yang diberi nama Mahmudi.

Apabila hampir dengan tempat yang hendak diserang dengan izin Allah, gajah-gajah tersebut enggan maju ke hadapan, sebaliknya berundur. Tidak lama kemudian datang sekumpulan burung-burung kecil (Ababil) yang masing-masing membawa seketul batu pada kakinya, lalu melemparkan batu-batu tersebut kepada tentera bergajah. Lalu tentera bergajah pun hancur. Peristiwa menakjubkan ini ada terdapat dalam Al-Qur'an, Surah Al-Fil.


Sebenarnya banyak lagi keajaiban yang berlaku sebelum kelahiran Nabi Muhammad s.a.w.:
1. Bonda Rasulullah (Aminah) tidak merasa susah sewaktu mengandungkan Baginda seperi ibu-ibu hamil yang lain

2. Sewaktu bonda Rasulullah sedang tidur, dia bermimpi didatangi oleh seorang Malaikat yang mengkhabarkan kepadanya bahawa dirinya sedang mengandungkan seorang Nabi dan Penghulu kepada seluruh umat manusia.

3. Peristiwa  cahaya berpindah dari wajah Abdullah (Ayahanda Rasululullah) ke wajah Aminah (Bonda Rasulullah)

4. Ketika Nur Muhammad masuk ke dalam rahim Aminah, Allah memerintahkan malaikat supaya membukakan pintu syurga Firdaus dan memberitahu semua penghuni langit dan bumi.

5. Tanah-tanah di persekitaran yang asalnya kering menjadi subur, pohon-pohon kayu rimbun dan berbuah lebat. Begitu juga haiwan-haiwan di darat dan di laut sibuk membincangkannya.

6. Aminah bermimpi turut mengalami mimpi menadah tangan ke langit dan melihat sendiri malaikat turun dari langit, seperti kapas putih yang terapung di angkasa. Malaikat itupun berdiri di hadapan Aminag lalu berkata "Khabar bahagia untukmu, wahai ibu kepada seorang nabi. Puteramu itu akan menjadi penolong dan pembebas manusia. Namakan dia Ahmad.''

Semasa kelahiran Nabi Muhammad s.a.w.,
1. Sewaktu melahirkan Rasulullah, Aminah ditemani Asiah Binti Muzahim (Isteri Firaun) dan Maryam Binti Imran (Bonda Nabi Musa). Ini menjadi petanda bahawa darjat Nabi yang lahir itu lebih tinggi Nabi Isa dan Musa. Telah diterangkan dalam kitab Taurat dan Injil sebelum itu, bahawa akan lahir seorang nabi akhir zaman.

2. Bondanya menyaksikan cahaya keluar dari tubuh badan baginda. Cahaya tersebut menyinari sehingga ke Istana Busra di Syria, menyerupai anak panah, bagaikan pelangi  di langit, boleh dilihat walaupun dari kota-kota yang jauh. Ada juga yang menggambarkan cahaya itu datang dan menerangi seluruh dunia.

3. Aminah melihat Baginda dalam keadaan terbaring sambil kedua-dua tangannya mengangkat ke langit seperti seorang yang sedang berdoa.

4. Awan turun menyelimuti tubuh Rasulullah sehingga beliau mendengar sebuah seruan '"pimpinlah dia mengelilingi bumi Timur dan Barat, supaya mereka tahu dan dialah yang akan menghapuskan segala perkara syirik''.

5. Berhala-berhala yang terdapat di persekitaran secara tiba-tiba  rosak dan musnah.
Riwayat daripada Abdul Mutalib, "Ketika aku sedang berada di Kaabah, tiba-tiba berhala jatuh dari tempatnya dan sujud kepada Allah. Lalu aku mendengar suara dari dinding Kaabah berkata: telah lahir nabi pilihan yang akan membinasakan orang kafir dan mensucikanku daripada berhala-berhala ini dan akan memerintahkan penyembahan Yang Maha Mengetahui."

6. Gegaran berlaku di istana Kisra dan menyebabkannya retak, manakala empat belas tiang serinya runtuh. Keadaan ini merupakan antara tanda -tanda keruntuhan kerajaan tersebut.

7. Api yang disembah oleh orang-orang Majusi di negara Parsi, yang telah selama seribu tahun tidak terpadam, telah padam dengan sendirinya.

8. Tasik Sava yang dianggap suci telah  tenggelam ke dalam tanah.
 
Setelah baginda lahir,
1. Kerap berlaku tembakan bintang (shooting star) menjadi tanda tamatnya pengetahuan syaitan dan jin mengenai perkara ghaib.

2. Setelah Halimatus Sa'diah (ibu angkat dan ibu susuan) membawa Rasulullah ke ladangnya di pergunungan, ladang-ladang Halimah kembali menghijau setelah mengalami kemarau. Binatang ternakan seperti kambing mengeluarkan susu yang banyak. Selain itu,

3. Nabi tidak pernah diganggu walaupun oleh seekor lalat termasuk juga pakaian baginda.

4. Halimatus Sa'diah dan suaminya beberapa kali terlihat tompokan awan kecil berada di atas kepala  Rasulullah seolah-olah ingin melindungi Rasulullah daripada panas matahari.

5. Ketika Nabi berumur empat tahun, sewaktu Baginda sedang baginda bermain-main dengan saudara susuannya, datang malaikat Jibril dan Mikail, lalu membelah dada dan mengeluarkan segumpal darah dari dada baginda. Gumpalan darah itu dicuci dengan salji. Ada yang meriwayatkan bahawa gumpalan darah itu dicuci di dalam bejana emas dengan air zam-zam, lalu diletakkan semula di tempatnya. Hal ini jelas diterangkan dalam surah Insyirah ayat 1 : Bukankah Kami telah melapangkan dadamu (wahai Muhammad)?


Sesungguhnya kelahiran Nabi Muhammad s.a.w juga telah diketahui terlebih dahulu. Hal ini dinyatakan dalam kitab-kitab terdahulu iatu Taurat, Zabur dan Injil bahawa akan lahir seorang Nabi sebagai rasul yang terakhir.

Sekian SALAM MAULIDUR RASUL 2011. Semoga saya dan kita semua mampu mencontohi akhlak  dan ketinggian pekerti baginda. Tidak sempurna iman seseorang Islam itu jika tidak menggabungkan Al-Qur'an dan Al-Sunnah sekaligus dalam kehidupan. Wallahualam..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Dajjal Duit Kertas RM1

Perhatian saudara2 ku.........!!!!

Sila ambil note RM1 anda sekarang. Letakkan dihadapan skrin komputer / suluh bahagian belakangnya (pastikan gambar Agung dihadapan anda, gambar wau dibelakang).

Lihat di mata Agung, terdapat tanda segitiga yg 'Halus' mmg sukar utk dilihat dgn spontan. Begitu 'Halus' kerja 'mereka' yg telah menciptakan (kilang)... wang kertas ini.

Dajjal mmg telah keluar, perbetulkanlah Iman & Amal kita mulai sekarang. Hanya dgn Iman & Amal yg sempurna, barulah kita dapat 'berbaiah' dgn Imam Mahdi.

Jika Iman & Amal kita tidak sempurna, sudah pasti kita sebahagian dr tentera2 Dajjal. Seteru kepada Imam Mahdi, na'auzubillah.

copy from : Wak Dol
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

WASIAT | Malik Bin Dinar

1. Sesiapa yang menjauhi bunga dunia maka dia mampu mengalahkan hawa nafsunya
2. Tidak akan tinggal bagi seseorang itu teman yang akan membantunya dalam urusan amalan akhirat sedangkan mereka adalah perosak terhadap hatinya
3. Istilah cintakan dunia itu dapat dilihat apabila seseorang itu tidak menyuruh antara satu sama lain dan tidak pula melarang antara satu sama lain
4. Sekadar mana engkau bersedih tentang dunia maka sekadar itu jualah akan terkeluar rasa pentingkan akhirat daripada hatimu. Sekadar mana kesedihan engkau terhadap akhirat maka sekadar itu jugalah akan keluar rasa pentingkan dunia daripada hatimu
5. Takutlah kamu terhadap sihir yang akan membahayakan hati ualma’ dan akan melalaikan mereka daripada Allah iaitu dunia di ma ia merupakan suatu yang paling kuat sihirnya dan paling buruk daripada sihir Harut dan Marut. Ini adalah disebabkan sihir Harut dan Marut telah memisahkan antara suami dan isteri sedangkan sihir dunia menyebabkan terpisahnya hubungan antara hamba dan Tuhannya
6. Aku bersumpah kepadamu sekiranya bagi munafik ditumbuhi ekor maka tidak akan terdapat bagi orang mukmin itu tanah untuk dia hidup
7. Sesiapa yang menuntut ilmu untuk beramal maka Allah akan menambahkan lagi kefahamannya dan sesiapa yang menuntut ilmu bukan untuk diamalkan maka akan ditambah dengan ilmu itu perasaan bongkak
8. Sekiranya manusia itu diwajibkan membawa kitab yang tertulis segala percakapannya oleh malaikat nescaya mereka akan kurangkan percakapan
9. Sesiapa yang menyuruh manusia berbuat perkara di mana dia sendiri tidak mampu melakukannya maka dia termasuk golongan munafik melainkan jika seseorang menyoalnya tentang hukumnya
10. Pasar itu memperbanyakkan harta tetapi merosakkan agama
11. Telah berwasiat Luqman al-Hakim kepada anaknya : Wahai anakku! ambillah taat kepada Allah sebagai perniagaan kerana ia akan memberi keuntungan yang besar tanpa memerlukan barangan.
12. Bukan dikira seseorang itu sebagai orang yang lemah lembut jika dia melepaskan kemarahannya terhadap keldai atau kucing
13. Sesiapa yang mampu mengalahkan syahwat hawa nafsunya terhadap dunia maka inilah yang akan memisahkan syaitan daripada bayangannya
14. Sesiapa yang menjauhi bunga kehidupan dunia maka dia akan berjaya menewaskan hawa nafsunya. Sesiapa yang gembira dengan pujian maka ia adalah batil di mana syaitan akan dapat masuk ke dalam hatinya.
15. Sesungguhnya badan itu apabila sakit maka tidak dapat memberi keselesaan kepadanya sebarang makanan, minuman dan kerehatan. Demikianlah juga dengan hati apabila tersangkut kepada kecintaan terhadap dunia maka tidak dapat memberi manfaat segala peringatan.
16. Demi Allah! Sekiranya kamu dapati bagi orang yang berbuat maksiat itu bau nescaya tiada seorang pun daripadamu dapat duduk dekatku kepada tersangat busuk bauku

by Umi Kalsom on Wednesday, February 16, 2011 at 4:40pm
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed