Nombor Talian Allah adalah : 24434

Monday, June 27, 2011
Bayangkan bila pada saat kita berdoa kita mendengar ini:
"Terima kasih, Anda telah menghubungi Rumah Allah ". Pilihlah salah satu:
* Tekan 1 untuk 'meminta'.
* Tekan 2 untuk 'mengucap syukur'.
* Tekan 3 untuk 'mengeluh'.
* Tekan 4 untuk 'permintaan lainnya'."

Atau, bagaimana jika Malaikat memohon maaf seperti ini:
"Saat ini semua malaikat sedang membantu pelanggan lain. Tetaplah menunggu. Panggilan Anda akan dijawab berdasarkan urutannya."

Bolekah Anda bayangkan bila pada saat berdoa, Anda mendapat respons seperti ini:
"Jika Anda mahu berbicara dengan Malaikat:
Jibril, tekan 1.
Mikail, tekan 2.
Dengan malaikat lainnya, tekan 3.
Jika Anda ingin mendengar sari tilawah saat Anda menunggu, tekan 4.
"Untuk jawab pertanyaan tentang hakikat syurga & neraka, silahkan tunggu sampai Anda tiba disini!!"

Atau boleh juga Anda mendengar ini :
"Komputer kami menunjukkan bahawa Anda telah menelefon kami satu kali hari ini, Silakan cuba hubungi kembali esok hari."
"pejabat ini ditutup pada hari minggu. Sila telefon kembali hari isnin setelah pukul 9 pagi."

Alhamdulillah, Allah SWT mengasihi kita, Anda dapat telefon setiap saat!!!
Anda hanya perlu untuk memanggilnya bila-bila masa saja dan Dia mendengar Anda.
Kerana bila memanggil Allah, Anda tidak akan pernah mendapat nada sibuk.
Allah menerima setiap panggilan dan mengetahui siapa pemanggilnya secara peribadi.

Ketika Anda memanggil, gunakan nombor utama ini ye: 24434

2 : solat Subuh

4 : solat Zuhur

4 : solat Ashar

3 : solat Maghrib

4 : solat Isya

Info selengkapnya ada di Buku Telefon berjudul "Al Qur'anul Karim & Hadits Rasul"
Langsung hubungi, tanpa Operator tanpa Perantara, dan tanpa bayaran.

Nombor 24434 ini memiliki jumlah saluran penting yang tak terbatas dan seluruhnya dibuka 24 jam sehari 7 hari seminggu 365@366 hari setahun !! Berapa juta manusia di bumi termasuk kita yang pada saat bersama memerlukan untuk menghubungi-Nya!!

Sama2 kita muhasabah diri..
 creadit to : Nurmujahiddah Solehah
 
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Syaitan Mengejutnya untuk Solat!Assalamu'alaikum wbt
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang...

Satu hari, akibat keletihan yang amat sangat, Syeikh Abdul Qadir al-Jilani hampir terlewat bangun subuh walaupun waktu subuh hampir tiba. Melihat keadaan itu, syaitan telah menyamar menjadi seekor kucing dan menggigit ibu jari kaki Syeikh Abdul Kadir.

Syeikh Abdul Qadir pun terbangun. Mujur waktu Subuh baru sahaja masuk. Dalam pandangan mata hatinya, Syeikh dapat melihat syaitan yang berupa seekor kucing itu.


“Mengapa kau kejutkan aku untuk solat Subuh, padahal kau amat benci pada orang yang solat?”

“Aku bimbang sekiranya kau terlewat bangun Subuh,” jawab syaitan.

Kehairanan, Syeikh Abdul Qadir lalu bertanya, “Kenapa?”

Syaitan terpaksa menjawab kerana dia takut kepada orang yang takutkan Allah.

“Aku takut jika kau terlewat untuk solat Subuh, kau akan menampung kelewatan itu dengan amalan-amalan yang lain yang lebih banyak dan lebih serius,” kata syaitan.

Tambah syaitan itu lagi, “Kau akan bersedekah. Kau akan membantu orang lain. Kau akan mengajar lebih lama. Kau akan membaca al-Quran untuk menampung kesalahanmu yang sedikit. Dengan itu nanti, aku dan kawan-kawanku pula akan bertambah susah. Kerja kami akan bertambah banyak dan sukar. Jadi, lebih baik kamu solat Subuh tepat pada waktunya, dan kami tidak akan terpaksa menghadapi banyak kerja untuk menyekat amalan-amalan baikmu itu nanti!”

PENGAJARAN: Begitulah kreatif dan inovatifnya syaitan dalam menyesatkan manusia. Dia bukan sahaja arif tentang amalan baik dan jahat tetapi dia arif juga tentang keutamaan amal.

Sumber: Majalah Solusi Isu 23

Syeikh Abdul Qadir al-Jilani
Creadit to : http://cinta-rabb.blogspot.com
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Harga 360 Sendi Manusia

Assalamu'alaikum wbt.
 
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang~


Daripada Aisyah r.ha. katanya, Rasulullah SAW bersabda: “Dijadikan manusia ini di atas 360 sendi, oleh yang demikian mana-mana orang yang bertakbir kepada Allah, bertasbih kepada Allah, berzikir kepada Allah, minta ampun daripada Allah dan membuang ranting atau duri-duri di jalanan, mereka menyeru yang makruf dan juga melarang yang mungkar, bererti orang itu berusaha untuk dirinya daripada api neraka.” (Riwayat Muslim)

Demikian sabda Rasulullah SAW menyatakan mengenai kejadian manusia yang mengandungi 360 sendi, di mana setiap sendi itu Allah mengkehendaki dikenakan cukai. Sedekah dan zikir kepada Allah adalah cukai sendi itu.

Jika tidak dengan bersedekah maka Allah mengkehendaki kita bertakbir kepada Allah, bertahmid, beristighfar dan bertasbih. Dengan demikian harga sendi yang Allah ciptakan itu tidak semestinya dibayar dengan wang ringgit yang disedekahkan, tetapi juga hendaklah dengan sentiasa mengingati-Nya.

Dengan menyebut nama Allah itu bererti mengekalkan ingatan makhluk terhadap Khaliq-Nya. Sebagai tanda syukur kerana sendi yang berjumlah 360 ruas itu membolehkan manusia bergerak dengan sempurna, melangkah dengan teratur, menghayun tangan bagi mengimbangi langkah, menoleh ke kanan dan ke kiri menggerakkan jari bagi melakukan sesuatu pekerjaan yang berat mahupun yang ringan.

Malah seribu satu macam pergerakan yang kesemuanya merupakan nikmat yang tidak terhingga. Bayangkan jika manusia diciptakan tanpa sendi, sudah pasti sukar untuk melakukan pergerakan. Segalanya sentiasa terbatas. Tanpa sendi, manusia persis bagai pohon kayu atau benda-benda yang kaku. Dan tidak lagi dinamakan sebaik-baik kejadian.

Harga yang Allah kehendaki itu adalah mampu dibayar atau dilaksanakan oleh manusia. Bersedekah sama ada wajib(zakat) atau sedekah sunat adalah mampu dilakukan. Ini kerana rezeki yang Allah kurniakan kepada manusia adalah memudahkan kerja-kerja sedekah itu.

Bagaimanapun, harga kepada setiap sendi masih ada lagi yang lebih mudah, iaitu mengingati Allah dengan takbir, tahmid, istighfar dan juga tasbih. Dan mengingati Allah itu boleh dilakukan di mana sahaja setiap saat dan ketika.

Mengingati Allah bukan sahaja di bibir, tetapi zikir atau mengingati Allah yang sebenarnya adalah di dasar hati, pastilah kerja hati tiada siapa pun yang boleh menghalang. Dan yang paling penting dengan pengertian zikir atau mengingati Allah SWT ialah segala perlakuan hidup ini kesemuanya  dalam lunas ketaatan dan dikawal syariat. Sesungguhnya segala maksiat dan sifat ingkar itu terjadi apabila manusia lupa kepada Allah SWT. 
 

Wallahu'alam...
Sumber: Majalah Asuh

Creadit To : http://cinta-rabb.blogspot.com
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed