Home » [18SG] Mangsa Jenayah Cemburu | Padah Kemaluan Menjadi Mangsa [18SX] Home » [18SG] Mangsa Jenayah Cemburu | Padah Kemaluan Menjadi Mangsa [18SX]

[18SG] Mangsa Jenayah Cemburu | Padah Kemaluan Menjadi Mangsa [18SX]

Friday, May 20, 2011
Cemburu.
Salah satu sifat yang sentiasa ada dalam jiwa dan hati manusia. Tidak kira jantina, pangkat, umur, dan latar belakang seseorang. Cemburu boleh membawa kepada kebaikan dan keburukan. Tapi bagi aku, 99% dari sifat cemburu itu menjurus ke arah keburukan. Gila apa cemburu ke arah kebaikan. Ada ke? Sila bagitahu aku. Explain pun tidak apa. Yang tidak logiknya, bila ada pepatah mengatakan; cemburu itu tandanya sayang! Yakah? Ini terserah kepada keadaan dan situasi. Tapi bila membawa ke arah sesuatu keadaan itu menjadi buruk dan negatif, cemburu tidak patut lagi dilabel sebagai tanda sayang.


Definisi cemburu.
Cemburu menurut kamus adalah ketakutan berpindahnya rasa kasih sayang terhadap orang lain, atau ketidakpercayaan akan kesetiaan orang yang dicintai, seperti suami, isteri atau kekasih. Kecemburuan juga boleh wujud dalam persahabatan atau antara adik-beradik seperti kakak dengan adik kandungnya.

Cemburu buta.
Dalam kes ini, cemburu buta boleh dialami oleh setiap orang. Cuma peratusannya mungkin rendah. Bagi aku cemburu sedemikian inilah yang banyak menjurus ke arah negatif. Sebagai contoh berlakunya pergaduhan, perselisihan faham, saling tidak tegur menegur, dan yang paling menakutkan adalah saling bunuh membunuh, khianat, dan menyakiti orang. Untuk sifat cemburu ini, patutlah kita hindari. Bahaya.

Dahulu, masih aku ingat kes di mana, si isteri memotong kemaluan si suami apabila si isteri termimpi si suaminya melakukan curang. Dek kerana takut dan cemburu membabi buta, si isteri memotong kemaluan suami hingga putus sebaik sahaja si isteri terjaga dari tidur!

Mak oi! Bila kita imagi kejadian ini, seriau rasanya kan? Rasa bodoh pun ada kan? Masakan tidak. Bukti tiada. Terus menjatuhkan hukum kepada si suami. Hukuman yang wajar tidak mengapa juga. Ini memotong kemaluan! Aduh! Sakit tidak terperi weh! Berbulan kalau tidak silap aku, pembedahan mencantumkan kembali kemaluan si suami. Yang aku rasa sejuk hati dan bangga sebagai lelaki apabila si suami menyatakan yang dia masih sayangkan si isteri dan tidak berniat untuk menceraikan si isteri. Wah, baik si suami kan? Psttt.. baik ke bodoh ya? Fikir-fikirlah sendiri..

Kali ini, mari kita lihat gambar di bawah. Yang ada lemah jantung, darah tinggi, lemah semangat, dilarang tengok atau meneruskan bacaan. Anda pengsan, aku tidak akan bertanggungjawab, okey.Sumber : Chelaka.com

Sadis! Gerun! Muntah! Semua berbaur! Suami @ pakwe mana yang kejam sangat sampai sanggup bakar kemaluan wanita ini?! Memang tidak berhati perut dan binatang weh! *Oh, ter-EMO secara tiba-tiba* Teringat pula dialog P Ramlee dalam Ali Baba Bujang Lapok. "Macam setan!"

Cemburu boleh mencetus sifat amarah. Bila marah, macam-macam perkara yang tidak wajar boleh jadi! Gambar di atas antara salah satunya.

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud:

"Sesungguhnya marah adalah secebis api yang dinyalakan dalam hati. Tidakkah engkau melihat kepada kedua-dua matanya yang merah dan urat-urat lehernya yang menggelembung? Maka apabila salah seorang daripada kamu berasakan sesuatu dari yang demikian, maka rapatkan diri kamu ke muka bumi (duduk menenangkan diri atau sujud kepada Allah)." (HR Al-Tirmidzi).


"Apabila seseorang daripada kamu marah, maka hendaklah ia mengambil wuduk. Maka sesungguhnya marah itu daripada secebis api." (HR Abu Daud).


Jahui sifat cemburu dan hasad dengki. Sesungguhnya syaitan dan iblis amat menyukai sifat-sifat ini. Mahukah anda jadi 'setan'? Mari bersama-sama bermuhasabah diri.
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Post a Comment

Jihad Al-Quran

0 comments: